Det här är ett arbete där vi tittar på individen som del i ett större system, familjen, och hur vi påverkas av den plats vi har i familjen. Bert Hellinger som kom från Tyskland har grundat den här formen att arbeta. Han sa att det inte är en terapi utan ett själsarbete. Bert Hellinger gick bort den 19 september 2019 men hans arbete lever vidare och du kan läsa om det och hans fru Sophie Hellingers arbete på www.hellinger.com

Den information vi använder under arbetet är det som faktiskt hänt i familjen och vilka biologiska band som finns. Händelser som påverkar systemet är självmord, sjukdomar, bortlämnade barn, missfall, mord, olyckor, incest, deltagande i krig, ohedrande av en familjemedlem m m. Ofta försöker vi skydda varandra från sanningen när den är smärtsam och t ex undviker vi att tala om någon som dött en för tidig död. När man inte låtsas om en person som tillhör systemet är det alltid någon som omedvetet försöker kompensera för detta i en senare generation t ex genom att ta självmord.

Man kan känna en stark dragning att gå en viss riktning i sitt liv och när man tittar på systemet kan det vara en lättnad att se att denna dragning inte är personlig utan kommer av systemet.

Det händer också att vi hamnar på fel plats i familjen t ex som förälder åt våra föräldrar eller som fru åt vår pappa. Som barn kan vi också ta på oss en känsla som inte är vår t ex om mamma bär skuld så vill vi hjälpa henne genom att bära den tillsammans med henne. Senare i livet kanske vi går i otaliga terapier för att bli av med vår skuld eller ilska eller vad vi bär på. Om det inte är vår egen känsla går det inte att leva ut den och sen vara fri. I en familjekonstellation kan du lämna känslan tillbaka till rätt person. Om du bär någon annans känsla blir du svag medan om du bär din egen känsla kan du vara stark genom att du tar ansvar för den.

Vi jobbar med konstellationerna i grupp och ställer upp representanter för medlemmarna i den familj som vi arbetar med. Genom att ställa upp familjesystemet kan man avläsa en hel del om dynamiken i familjen. Sedan tar man in representanter för de personer som inte blivit hedrade eller som blivit bortglömda och man ställer varje person på sin egen plats. När sanningen uppdagas i systemet kan alla i familjen få känna det de behöver känna, kärlek kan börja flöda igen och systemet kan slappna av. Man startar en helande rörelse som sedan fortsätter och integreras efter sessionen.

Eftersom man använder sig av representanter för familjemedlemmarna behöver ingen av ens riktiga familjemedlemmar fysiskt vara med under konstellationen men det går bra att boka en konstellation för flera familjemedlemmar eller som par. Familjemedlemmarna/paret gör då uppställningen av konstellationen i början tillsammans och tittar sedan på under konstellationens gång. Ibland går man in i konstellationen mot slutet och låter den som varit representant för en själv sitta ner.

Man kan arbeta antingen med den familj man föddes in i eller med sin par relation eller sin egen familj om man har barn. Det går också bra att titta på sin relation till ex en sjukdom eller pengar.

Det här är ett kraftfullt arbete att närvara vid. Det kan vara lika starkt att se på som att representera eller att ta emot en konstellation.

Här är en länk till ett avsnitt av Zoës poddcast där vi pratar om familjekonstellationer. Zoë är känd som medium, healer mm. Här är hennes hemsida.

En konstellation med representanter kan ta upp till 90 min men det är bra att avsätta 30 min extra eftersom det behövs en stund att integrera efteråt.

En del väljer att göra en konstellation med symboler istället för representanter  och då gör man det som en privat session.  Klienten är då mer aktiv under konstellationen genom att stå på eller känna på symbolerna som kan vara kuddar, papper eller dockor. En sån här session tar också ca 90 min. Det kan vara skönt att ha en stund för sig själv att integrera efter sessionen också.

Förberedelse: Om du vill boka en familjekonstellation är det bra att tänka ut i förväg vad du vill titta på. Vad är det i dig eller ditt liv som du önskar annorlunda. Se om du kan beskriva det med enbart ett par ord eller en mening. Se mer om bokning och pris under fliken Praktiskt.

Lämna ett svar